úterý 25. června 2013

Zavařování ovoce

Základní podmínkou zdárného výsledku je pokud možno přesné dodržování předpisů. Tak např. k zavařování ovoce nesmíme nikdy používat železných nádob. K zavařování třešní, malin apod. nikdy pocínovaných nádob, protože zaviňují nežádoucí změnu barvy a kompoty nebo marmelády jsou pak nevzhledné.
Naprostá čistota je nezbytným požadavkem. Všechny nádoby, hrnce, sklenice, plechovky musíme před upotřebením umýti horkou vodou s trochou sody, vypláchnout a dobře vysušit.
Z plechovek hodí se nejlépe lakované, protože hladké plechovky mají nemalý vliv nejen na barvu, ale i na chuť ovoce. Uzávěrka plechovek musí být naprosto spolehlivá, neboť jen tak je možno zaručiti trvanlivost výrobku. Musíme tedy dbát, aby okraj plechovek nebyl zprohýbán. Také použité gumičky a uzávěrky musíme dobře horkou vodou vyčistiti. Skleněné nádoby nesmějí býti na okrajích otlučeny.
(Umění zavářeti)

Žádné komentáře:

Okomentovat