středa 26. června 2013

Zavařování jahod - zahradní jahody ve sklenicích

Všechny druhy jahod se dají zavářet, jsou-li zdravé a vyzrálé. Při odtrhávání stopky a okvětí musíme být velice opatrní, neboť toto ovoce se při sebemenším tlaku poškodí. Proto jahody nesmějí být uloženy v mnoha vrstvách nad sebou. Před i při zpracováním musíme je pokládat do nádob s plochým dnem.
V emailové nebo měděné nádobě svaříme cukr o 36 stupňů Baumée (t.j. 874g cukru na 126g vody). Množství použitého cukru musíme vždy přizpůsobit množství zpracovávaného ovoce, tak, aby bylo vždy do cukrového roztoku úplně ponořeno. Jahody rozdělíme do kastrolů a zalijeme horkým cukerným roztokem , necháme 1-2 minuty stát, trochu jimi zatřepeme a pak je na slabém ohni ponenáhlu zahříváme, při čemž jimi musíme stále pohybovat. Musíme dávat pozor, aby se jahody nevařili, nýbrž jen povářely a tvořící se pěnu musíme opatrně sbírat. Pak necháme jahody, přikryté papírem, státi až do příštího dne a pak je pomocí vidličky ukládáme do sklenic. Roztok, v němž se vařili, přecedíme plátnem a na jahody nalijeme, ale jen tolik, aby nevystoupili. Po uzavření sklenic vaří se ve vodní lázni a to: půllitrové sklenice 10 minut, litrové 15 minut. (Umění zavářeti)

Žádné komentáře:

Okomentovat